Događaji

Četvrti BIZOO Akcelerator program je počeo!

Nakon tri uspješno realizirana ciklusa BIZOO Akcelerator Programa, 04. Februara 2015. je započeo i četvrti ciklus u kojem učestvuje 9 startup timova iz Sarajeva, Cazina, Zenice, Travnika i Banja Luke. Polaznici ciklusa će tokom naredna dva mjeseca raditi sa najboljim mentorima i resursima, te će pohađati obuke u specijaliziranim područjima kao što su razvoj prototipa, odnosi s kupcima i istraživanje, imenovanje i branding, marketing i prodaja, prikupljanje sredstava, outsourcing itd.

Održan treći Startup Weekend Sarajevo

Od 29. do 31. augusta je održan Treći Startup Weekend Sarajevo. Nagradu za najbolju ideju je osvojio tim koji je kreirao aplikaciju MEET PRO. Pobjednički tim je osvojio Avalon BH Enterprise hosting paket i sedam dana boravka u Silikonskoj dolini u San Francisku na specijalnom treningu u Black Box VC. Druga nagrada je pripala timu “Trace Fram“ dok je najbolju prezentaciju imao tim “24/7 Fix It“. Ove godine događaj je ugostio Benjamina Southwortha iz kompanije Fi-Ware kao jednog od mentora. Startup Weekend je mjesto gdje mladi preduzetnici kao i potencijalni preduzetnici, kreativci i developeri dolaze kako bi saznali da li su njihove ideje održive. Statistički gledano polovina učesnika ima tehničku, a druga polovina poslovnu pozadinu.

BIZOO Demo Dan 3 -podržano od strane USAID-a

Treći BIZOO Demo Dan je održan u prostorijama HUB387. Četiri najbolja startupa trećeg ciklusa BIZOO Akceleratora su imala priliku da prezentiraju svoje poslovne ideje pred panelom investitora koji su članovi BIZOO Angel Network-a. Tokom ovog događaja je obilježena godina dana rada BIZOO-a, predstavljeni su najbolji startupi iz prvog i drugog ciklusa BIZOO Akceleratora kao i dosadašnje aktivnosti i investicije BIZOO Angel Network-a.

#DevelopersArena

Business Innovation Zoo (BIZOO) je zajedno sa HUB387 organizovao jednodnevnu konferenciju pod nazivom #DevelopersArena, koja se održala u subotu 12. jula u prostorijama Academy387 u Bosmal City Centru. Konferenciji je prisustvovalo blizu 200 developera iz cijele BiH koji su došli da čuju interesantne govornike i panele. Naglasak ove konferencije je bio na IT trendovima u svijetu kao i na kreiranju IT zajednice u BiH. Organizatori su se složili da BiH IT društvo treba biti svjesno svojih internih problema te se udružiti u kreiranju zajednice koja bi osigurala slobodan protok informacija među developerima, freelancerima kao i kompanijama iz IT I ICT sektora.

BIZOO Pitch Party 3 -podržano od strane USAID-a

Preko 20 najboljih startupa koji su se prijavili na Otvoreni poziv Trećeg ciklusa BIZOO Akcelerator Programa je imalo priliku da prezentuje i pitch-uje svoje poslovne koncepte na trećem BIZOO Pitch Party-ju koji se održao 7. jula u prostorijama BIZOO Akceleratora.
Startupi su imali priliku da vide kako izgleda rad u BIZOO Akceleratoru i upoznaju ostale potencijalne učesnike i buduće kolege iz programa. Nakon intenzivnog pitch-anja jedan-na-jedan, razgovora preko G+ Talka i sastanaka, 9 najboljih poslovnih ideja je izabrano da bude dio Trećeg BIZOO Akcelerator Programa.

Toptal Node.js Seminar

Kompanija za povezivanje klijenata sa svjetski rasprostranjenom mrežom izvrsnih programera, Toptal, je 23.maja organizovala jednodnevni Node.js. Seminar koji je okupio 50 developera iz cijele BiH. Ovaj seminar je vodio Tomislav Capa, jedan od vodećih toptal programera specijalizovan za Node.js.

Drugi BIZOO Demo dan -podržano od strane USAID-a

Drugi BIZOO Demo Dan je održan u konferencijskoj sali Hotela Colors Inn. Šest najboljih startupa BIZOO Akceleratora je imalo priliku da prezentira svoje poslovne ideje pred panelom investitora koji su članovi BIZOO Mreže poslovnih anđela. Startupe su činili timovi mladih i talentovanih ljudi koji su tokom tromjesečnog ciklusa akceleracije aktivno radili na kreiranju poslovnog modela, testiranju poslovne ideje na tržištu, te pribavljanju klijenata. Nakon prezentacija, startupi su dobili povratne informacije od investitora koje su uključivale prijedloge i savjete za svoje buduće poslovanje.

BIZOO Pitch Party 2 -podržano od strane USAID-a

Finalna pitch zabava za drugi BIZOO Ciklus je održana u prostorijama BIZOO Akceleratora gdje je 20 najboljih poslovnih ideja, prijavljenih na Otvoreni poziv Drugog ciklusa, pozvano da prezentuje i pitch-uje svoje koncepte pred 4 člana žirija. Prijavljeni su imali priliku da vide kako izgleda rad u BIZOO Akceleratoru i upoznaju ostale potencijalne učesnike i buduće kolege iz programa. Nakon intenzivna dva dana pitch-anja jedan-na-jedan, razgovora preko G+ Talka i sastanaka, 9 najboljih poslovnih ideja je izabrano da bude dio Drugog Bizoo Akcelerator Programa.

BIZOO Demo dan -podržano od strane USAID-a

Prvi BIZOO Demo Dan je održan u konferencijskoj sali hotela Bristol. Najbolji učesnici BIZOO Akceleratora su imali priliku da prezentiraju svoje poslovne ideje, razrađene tokom tromjesečnog ciklusa akceleracije, pred panelom investitora koji su članovi BIZOO Mreže Anđela. Okončanjem prezentacija učesnici – starupi su dobili povratne informacije i savjete za buduće poslovanje.

BIZOO Pitch Party 1 -podržano od strane USAID-a

BIZOO Pitch Party je održan u prostorijama BIZOO Akceleratora gdje je 30 najboljih poslovnih ideja, prijavljenih na otvoreni poziv Prvog ciklusa, pozvano da prezentuje i pitch-uje svoje startupe pred 4 člana žirija. Prijavljeni su imali priliku da vide kako će njihov rad u BIZOO-u izgledati i da upoznaju druge preduzetnike sličnih razmišljanja. Nakon intenzivna tri dana pitch-anja jedan-na-jedan, razgovora preko G+ Talka i sastanaka, 10 najboljih poslovnih ideja je izabrano da bude dio prvog BIZOO Akcelerator Programa.

Google CodeLab 2013

Google CodeLab radionica održana je od strane program menadžera iz sjedišta Google-a u Mountain View-u, Kalifornija. Google App Engine radionica je primarno ciljala na backend developere. Tokom radionice, učesnici su dobili iskustvo iz prve ruke u pisanju web aplikacije i razvijanja iste za Google informacione centre. Koristili su Python programski jezik i nije bilo potrebno prethodno znanje iz Python-a.

Startup Weekend Sarajevo 2013

Drugi Startup Weekend Sarajevo održan je u kinu Meeting Point u Sarajevu. Događaju je prisustvovalo 70 učesnika uz 12 mentora i 5 članova žirija. Događaj u trajanju od 54 sata je podržan od strane globalnih sponzora Google for Entrepreneurs, .CO, Microsoft BizSpark, Coca-Cola i Amazon web servis. Dodatno, svi učesnici su primili 1000 USD u Google App Engine kreditima za startup-e. Događaj je također podržan od strane lokalnih sponzora.

Let’s Move – konferencija žena u preduzetništvu

Lets Move Konferencija je namijenjena ženama sa odličnim poslovnim idejama koje nisu bile sigurne kako pretvoriti taj san u stvarnost! Let's Move – Konferencija žena u preduzetništvu je mjesto za lokalne žene koje povlače globalne poteze. Ovo dvodnevno iskustvo je pružilo nevjerovatan sadržaj, moćno umrežavanje, te ličnu i profesionalnu transformacije.

Startup Weekend Sarajevo 2012

Prvi Startup Weekend Sarajevo održan je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Ovom događaju prisustvovalo je 80 učesnika uz 17 mentora i 6 članova žirija. Događaj u trajanju od 54 sata je podržan od strane globalnih sponzora Google za preduzetnike, .CO, Microsoft BizSpark i CloudMine. Ovaj dođaj je također podržan i od strane lokalnih sponzora.

Google Bootcamp Sarajevo 2012

Prvi Google Bootcamp održan je na Sarajevo School of Science and Technology (SSST) u Sarajevu. Google Bootcamp-u je prisustvovalo 55 progamera zajedno sa 2 mentora. Ovaj događaj predstavlja brzi kurs iz HTML5, AngularJS i JavaScript okvira sa mentorstvom, diskusijama i networking-om.